torek, 9. marec 2021

Spletno predavanje Grega Juga na Biotehniški šoli Šempeter

V petek, 19. Februarja 2021 smo v okviru prejkta EU@Home gostili Grega Juga na Biotehniški šoli Šempeter. Grega Jug je v predavanju tretjim in četrtim letnikom srednješolcev predstavil svoje delo v Bruslju v okviru Evropske komisije. Trenutno je zaposlen je v tiskovni službi Evropske komisije. Zaradi trenutnih zdravstvenih razmer večino dela opravlja od doma. S sodelavci pa so se na zadnje v živo srečali v času govora o stanju v Evropski uniji, ki ga je imela predsednica Evropske komisije. Čeprav je v Bruslju hiter tempo življenja in večino dneva preživi v pisarni, mu je delo všeč in si želi še naprej delati za evropske institucije. Eden od razlogov je gotovo tudi njegovo prepričanje v projekt Evropske unije, ki je uspel zagotoviti najdaljše obdobje miru v Evropi. Navdušen je tudi nad projektom Evropske prestolnice kulture, ki ga bosta v letu 2025 skupaj izpeljli Nova Gorica in Gorizia. Ideja združenih moči dveh čezmejnih mest je bila toplo sprejeta tudi v Bruslju in daje nov zagon vsem, ki podpirajo Evropsko unijo. Dijaki so se dobro odzvali na predavanje in izrazili zahvalo, da si je Grega vzel čas in jim predstavil svoje izkušnje.  

V petek smo imeli predstavitev Evropske unije in Belgije, kjer je tudi sedež EU. Gospod Gregor je imel izčrpno predstavitev, kjer smo spoznali veliko novega. Predstavil nam je tudi študij o Evropski uniji ter njegovo delo v Bruslju. Zanimivo se mi je zdelo, kako so izrabili Bruselj za središče Evropske unije ter kako je to vplivalo na razvoj kraja in cele države. Predstavitev je bila dobro predstavljena in nam je močno razširila obzorje, za kar sem mu zelo hvaležen. 

Aljaž

 

Predstavitev je bila dobro prilagojena dijakom in jasna. Izvedeli smo veliko zanimivih informaciji o Evropski uniji ter Belgiji in o vlogi Evropske komisije. Poleg tega smo izvedeli tudi veliko novih podatkov o vsakodnevnem življenju gospoda Gregorja v Bruslju. Gospod Gregor nas je tudi poučil o raznolikih tradicijah in običajev, ki so prisotni v Belgiji ter Bruslju. 

Adele

 

Predstavitev nam je bila zelo zanimiva, saj smo spoznali njegovo življenje v Bruslju, ter spoznali  kako se razlikuje življenje v Sloveniji. Všeč so nam bili tudi njegovi pogledi na Bruselj. Zelo nas je pritegnila njegova službena pot ter kako je pristal na trenutnem službenem mestu. Iz predstavitve smo dobili boljši pogled na to kako deluje EU.

 

Petra

 

 

Pri pouku sociologije smo se udeležili predavanja o Bruslju in delu gospoda Gregorja v Evropski uniji. Predavanje je bilo zanimivo saj smo izvedeli veliko novih in zanimivih podatkov o Bruslju. Prikazal nam je tudi svojo vsakdanjo pot na delovno mesto v pisarno, čeprav že 1 leto svojo službo opravlja od doma. Predstavil nam je način in ritem življenja v Bruslju in njegove najbolj znane turistične atrakcije. Na koncu je še odgovoril na vsa naša vprašanja o predstavljeni temi.

 

Filip

 

 

Poslušali smo Gregorja, uslužbenca Evropskega parlamenta. Predstavil nam je svoj vsakdanjik. Opisal je njegove vsakodnevne zadolžitve in naloge. Povedal nam je tudi kako zgleda Bruselj in nam naštel in pokazal nekaj znamenitosti. Pokazal nam je kako izgleda njegova pisarna in nam naštel veliko različnih narodnosti njegovih sodelavcev. Predstavil je njegovo pot do svojega delovnega mesta in kako lahko tudi mi pridemo do tja. Predavanje se nam je zdelo zanimivo, saj si do takrat nismo predstavljali kako to izgleda. 

 

Luka

 

Predstavitev se mi je pozitivno vtisnila v spomin. Predvsem se mi je zdelo zanimivo videti življenje v Belgiji. Gregor je dobro predstavil svoje delo v Evropski uniji. Res pohvale vredno, da si je vzel čas in nam to predstavil. Menim, da je bilo zanimivo tudi za sošolce. Zanimivo je bilo videti znamenitosti Bruslja. Ker sem bil nekaj let nazaj tudi sam tam mi je bilo lepo podoživeti spomine. Super je tudi bilo, da nam je povedal nekaj malega o vsaki znamenitosti Bruslja. Najbolj pa se mi je v spomin vtisnila slika Bruslja poleti zvečer, ko sonce zaide zelo pozno. Predstavitev je bila tudi lepo povedana oz. predstavljena.

 

Luka Kavčič


Ni komentarjev:

Objavite komentar