ponedeljek, 15. april 2019

Pisma g. Marku Cerkveniku ob obisku na OŠ Križevci pri Ljutomeru


Le nekaj dni pred 15. obletnico vstopa Slovenije v EU, ki se je zgodil 1. maja 2004, je našo šolo obiskal gospod Cerkvenik. Predstavil nam je delovanje in zanimivosti EU.

Seznanil nas je o vstopu vsake članice EU posebej, npr. katere države so bile ustanoviteljice EU, kdaj so se pridružile ostale, zakaj je EU sploh nastala ...
Naštel je slovenske poslance v EU in nam zaupal njihovo približno plačo.
Prisotni smo mu postavljali različna vprašanja (npr. kaj bi sam spremenil v EU ...)

Podrobneje nam je predstavil svoje delo tolmača. Razložil nam je, kako poteka njegov mesec, katere dneve je v tujini in katere dneve doma, katere jezike obvlada. Zaupal nam je tudi željo, katere jezike se še želi naučiti. Povedal je, kako tolmači opravljajo svoje delo in kako se izmenjujejo med tolmačenjem. Izpostavil je, da mora tolmač prevajati objektivno. Za primer nam je prebral nekaj povedi. Že na sredi njegovega branja smo se vsi začudeno pogledali, kako si lahko kdo to sploh zapomni. Na koncu predstavitve nam je zaupal njegovo skrivnost. Povedal nam je, kako ima vsak tolmač svoj način dela.

Predavanje gospoda Cerkvenika mi je bilo zelo všeč. Predstavitev o EU je bila zelo zanimiva. Predaval je na nam poslušalcem zelo razumljiv način. Glede na to, da se med predstavitvijo ne prekinja, smo ga mi učenci lahko in mu postavljali vprašanja, na katera je sproti in prijazno odgovarjal. EU nam je predstavil kratko, jedrnato in preprosto. Med predavanjem nam ni bilo dolgčas.

Podaril nam je brošuro o Evropski uniji, v kateri najdemo polno zanimivosti, kot npr. katere pravice in prednosti imamo na vseh področjih kot prebivalci EU.

Menim, da si vsi želimo še več tako razburljivih in kvalitetnih predstavitev. To predavanje priporočam tudi drugim.

Gabrijel, OŠ Križevci pri Ljutomeru


Predavanje o Evropski uniji in moji nazori o njej
Pred kratkim smo imeli predavanje o Evropski uniji. Predavatelj je bil tolmač v Evropskem parlamentu. Tolmač je neke vrste prevajalec, ki direktno prevaja govor poslancev Evropske unije v določen jezik. Lahko smo se tudi preizkusili v vlogi tolmača. Prebral je odstavek besedila iz učbenika, mi pa smo morali to ponoviti. Nikomur ni uspelo, pa smo morali povedati samo po slovensko, ne v drugem jeziku. Ugotovili smo, da je tolmač zelo težek poklic. Za začetek nam je povedal nekaj osnov o delovanju, zgodovini in zgradbi Evropske unije. Vmes smo mu tudi postavljali vprašanja o določenih temah, kot je na primer, kaj bi rad spremenil v Evropski uniji. Ta predavatelj je velik privrženec Evropske unije in bi spremenil samo sistem odločanja v Evropski komisiji. Zagovarjal je tudi vrednote Evropske unije. Prva vrednota je tudi razlog, zakaj so ustanovili Evropsko unijo. Želeli so mir. Želeli so, da ne bi prišlo do ponovnih opustošenj Evrope kot po obeh vojnah. Države članice sodelujejo tudi na gospodarskem področju, bojuje se proti podnebnim spremembam, podpira manj razvite regije in podpira znanost. Tudi sam podpiram Evropsko unijo. Dala nam je skupno valuto evro, s katerim je lažje poslovati med državami. Odpravila je carinske meje med državami, kar omogoča hitrejši in cenejši pretok blaga. Evropska unija zmanjšuje možnost, da bi se na oblast povzpele skrajne politične stranke, ki bi okrnile demokracijo. Tudi sam močno podpiram boj proti podnebnim spremembam, ker če ne bomo obvarovali našega planeta od vsega družbenega, gospodarskega in drugega napredka, ne bomo imeli prav nič. Dobro se mi zdi tudi to, da se Evropska unija zavzema za mir med državami. Vojne uničujejo skupnosti in napredek. Odlične so tudi možnosti za potovanje in izobraževanje mladih, ki lahko gredo v druge države na druge šole. Evropska unija bi lahko malce spremenila financiranje v posamezne sektorje. Lahko bi več vložila v raziskave in znanost, saj bi se tako povečal napredek na vseh področjih, in v boj proti podnebnim spremembam, ker nekako moramo zaščitit naš planet. Je pa tudi res, da nimam vpogleda v finančna sredstva in potrebe Evropske unije in se mogoče motim. A kljub temu se mi zdi Evropska unija izjemno pozitivno združenje držav.


Filip, OŠ Križevci pri Ljutomeru

Ni komentarjev:

Objavite komentar